Fine Taste Good Living
Ontdek de Whiskyweken verwarm je herfst met bijzondere whisky’s
🍂 Ontdek de Whiskyweken – verwarm je herfst met bijzondere whisky’s! 🥃
Whisky of whiskey?
Ierse whiskey was ooit kwalitatief beter en populairder dan de whisky’s uit Schotland. Om zich, met het oog op de export naar Amerika, te onderscheiden van de (in Ierse ogen) inferieure Schotse whisky besloot men in Ierland een "e" toe te voegen aan de schrijfwijze. En de Amerikanen hebben dit zo overgenomen al zijn er ook Amerikaanse distilleerderijen, zoals Maker's Mark en George Dickel, die de extra "e" achterwegen laten en de spelling whisky gebruiken om hun Schotse invloeden te eren.
Schotland
Tegenwoordig is de Schotland hét whisky-land en wereldberoemd om zijn whisky en mocht er een whisky hemel zijn, dan is de kans groot dat daar Schots of Gaelisch gesproken wordt. Schotland wordt dan ook gezien als bakermat van de whiskyproductie zoals wij die vandaag de dag kennen.
In de 18e en 19e eeuw namen Schotse kolonisten de distillatie techniek mee naar ‘nieuwe wereld’ landen als Canada, Tasmanië of Nieuw-Zeeland. Vanuit Japan kwam men met een studiereis naar Schotland om daar het stoken van whisky te leren.
Geschiedenis van whisky in Schotland
Het is aannemelijk dat monniken toen zij in de 4e of 5e eeuw het christendom in Schotland brachten de distillatietechniek introduceerden. De allereerste geschreven bron stamt echter uit 1494. Toen gaf Koning Jacobus IV broeder John Cor van Lindores Abbey uit de graafschap Fife schriftelijk de opdracht om ‘aqua vitae’ voor hem te maken.
Moderne Schotse whisky productie
In 1775 werd de Glenturret Distillery opgericht, dit is de oudste nog producerende distilleerderij van Schotland. Bijna 50 jaar later, in 1823, ging de Accijnswet in. Dit betekende het begin van de moderne Schotse whisky productie.
Een kleine 10 jaar later, in 1831 vond Aeneas Coffey (een Ier) de Coffey Still uit. Met deze still kon, tegen lagere kosten, continue gedistilleerd worden. Ook konden er verschillende soorten gerst gebruikt worden. De met dit proces geproduceerde whisky was minder sterk en milder.
Blended whisky
Rond 1860 ontdekte Adrew Usher dat malt whisky en grain whisky een goede combinatie vormen. En zo ontstond blended whisky. Door het blenden van de whisky werd de smaak consistenter en daarmee steeg de populariteit. Een andere reden voor de stijgende populariteit van whisky is de druifluis (Phylloxera) die in 1880 Frankrijk teisterde en de voorraden wijn en cognac deed opdrogen.
Sindsdien groeide de whiskyproductie in Schotland groter en groter. Het levenswater overleefde de drooglegging in Amerika, beide wereldoorlogen en een aantal economische recessies.
Kom langs bij úw topSlijter om nog veel meer over whisky te ontdekken en te profiteren van onze mooie whiskyaanbiedingen (en we hebben zeker ook aan onze klanten die geen whisky drinken gedacht! 😉).